The Dirty Dozen - vardagsgifter

The Dirty Dozen - hverdagsgifte

Det beskidte dusin 

Vi bliver dagligt udsat for kemikalier i vores hverdag. Alt lige fra at børste tænder om morgenen, den mikroovnede plastikmadkasse på arbejdet og aftenbruseren med simpel sæbe og shampoo, gør os til nemme ofre for kemiske stoffer. Allerede i 2000 kom det frem i en rapport, at 90 % af de kemikalier, vi mennesker udsættes for, er der kun meget lidt viden om. Det er ikke kun de kemiske sprøjtemidler, vi skal passe på, men også stoffer, som vi har valgt at acceptere, såsom tatovering med maling eller silikoneimplantater. Selvom virkningerne ikke mærkes med det samme, udvikler sygdomme sig langsomt og påvirker vores immunforsvar, hvilket ofte fører til blandt andet autoimmune sygdomme. Problemet med dette er, at vi bliver lullet ind i en falsk tryghed omkring de såkaldte grænseværdier, da den ikke viser, hvad der sker, når flere forskellige giftstoffer blandes og forstærker hinanden. 

Parabener og phthalater 

Et varmt emne i øjeblikket er parabener og phthalater, der findes i forskellige skønhedsprodukter, hygiejneartikler og stedsemballage. Disse stoffer har fået opmærksomhed, da det blev indset, at stofferne har en større indflydelse på vores helbred, end hvad man kunne forvente. En kvinde, der bruger en let make-up dagligt, udsættes for op til omkring 250 kemikalier, hvoraf 160 kan identificeres i kroppen samme dag. Disse kemikalier påvirker immunforsvaret i det omfang, de har en effekt på blandt andet skjoldbruskkirtlen, æggestokke og testikler og bidrager til en øget risiko for sygdom. 

Pesticider 

Pesticider såsom pesticider er de gifte, der har fået mest opmærksomhed. Det bemærkelsesværdige er, at selvom mange af disse stoffer er godkendte, ved man meget lidt om deres effekt på vores helbred. Det er svært at undgå pesticider, da vi dagligt udsættes for dem, men at introducere information om, hvilke og hvor meget pesticider, der er i den mad, vi putter i os. 

Sortliste og muligheder 

Der er et dusin grøntsager og frugter, der indeholder så meget sprøjtegift, at forbrugeren kun bør købe den økologiske udgave af disse. Listen omfatter flere af forbrugernes største favoritter og også dem med et højt næringsindhold. Her er listen over de tolv mest sprøjtede frugter og grøntsager, og også alternativer til at erstatte dem med, der har lignende fordele.

Kilde: Stig Bengmark - Bliv giftjæger, det betaler sig,Ren femten og beskidt dusin

 

DET BESKIDTE STYS KAN UDSKIFTES MED
Selleri Appelsin, banan, kiwi, vandmelon, mango
Fersken Cantaloupe melon, mandarin, grapefrugt
Jordbær Brombær, vilde blåbær, kiwi, appelsin
Æble Cantaloupe, vandmelon, grapefrugt
Kultiverede blåbær
Gulerødder, broccoli, radise, vilde blåbær
Abrikos
Grønne ærter, broccoli, blomkål, rosenkål
Nektarin
Vandmelon, hindbær, ribs
Grøn peber
Grønne ærter, broccoli, romainesalat
rød peber Gulerødder, broccoli, rosenkål, tomat, asparges
Spinat, salat Broccoli, rosenkål, asparges, persille
Grønkål Karse, mangold, rødbedeblæst, cekoriablade
Kirsebær Grapefrugt, vilde blåbær, mandarin, hindbær
Agurk Timian, salvie, persille, basilikum
Kartofler, squash Søde kartofler, gulerødder
Druer og vin Banan, kiwi, vandmelon, mango, naturvin

 

Tilbage til blog
 • Detox Bowl

  Kuren mod dit velvære

  Den 72-timers detox skal give din krop en chance for at restituere ved at spise letfordøjelige og rensende fødevarer. Opskrifterne består af grønne drinks, smoothies, salater og vores superfood-blandinger
  Detox Deluxe,Bær smukogMave Boost.

  Læs mere om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren til et stærkere selv

  5-dages Feel-Good Diæt er designet til at give din krop en chance for at restituere ved at spise letfordøjelige og rensende fødevarer. Opskrifterne består af ren og nærende mad i form af grønne drinks, smoothies, salater og vores superfood-blandinger
  Sundhedshavn, Bær smukogProtein Power.

  Læs mere om kuren 

Bedst sælgende